8 Mayıs 2013

Türkiye'de kadın olmak zor

Hep düşünmüşümdür, kıskançlık nelere yol açar, insana neler yaptırır da bu kadar ölüm, yaralanma, intihar ve daha nicesi bunun yüzünden oluyor.. Birçok insanın kıskanmak diyince aklına ilk gelen şey 'seviyorsa kıskanıyordur' ya da tam tersi 'kıskanıyorsa seviyordur'.. Palavra palavra arkadaş!
Hayatta yapmam normalde ama ilk kez elime gazeteyi alıp cinayet haberlerini okudum.. Okumaz olaydım, yine beni çok etkiledi bu haberler.. Televizyonda da izlemem bu yüzden ben haberleri falan.. Gözlerim dolar, küfür ederim hem içimden hem dışımdan.. Hiç kaldıramıyorum bu olayları..
Haberi okudum.. 18 yaşında bi genç, kendi yaşındaki sevgilisini başka bi erkekle gördüğü için kızı öldürmüş, sonra gördüğü oğlanı öldürmüş, sonra da kendisini öldürmüş.. Aile perişan, ya dile kolay 3 tane kocaman aile perişan.. Kimine göre "oğlanın ailesi" suçlu, kimine göre "kız orospu" kimine göre de "kızla konuşan oğlan piç.".. 
Sonra aynı sayfada aşağı doğru iniyorum, kadına şiddet vakası.. Kocası kadını bi erkekle görmüş diye dayak delisi etmiş kadını.. Pencereye çıkarmış, kafasını demirlere vurmuş, tuğlalar fırlatmış, yumruk atmış ve daha neler neler.. Nedeni ne? Kadın, başka bi erkekle sadece 'konuştuğu' için.. 
Bu iki haber aklıma direk Münevver cinayetini getirdi.. Cem'in Münevver'in hiç günahı yokken kızı testereyle kesmesi (?) valize doldurması sonra da çöp bidonuna atması.. Hatırlarsınız Münevver'in babasını, nasıl perişan olmuştu adam.. Ne oldu? Cem o zaman tam 18 olmadığı için daha çocuk sayıldı, cezası azaldı, bi ara paraya dönüştü..
......
Anlayamıyorum.. Kadına şiddeti, kıskançlık dediğimiz o masum duygunun piç edilişini anlayamıyorum! Ne olmuş lan pezevenk, karın bi adamla konuşmuş ne olacak! hadi tanıdık, halini hatırını sordu.. Diyelim ki sormadı, bu senin onu dövmeni gerektirir mi? Sen kimsin de Allah'ın verdiği canı zorla almaya çalışıyorsun, yarattığı bedeni linç ediyorsun.. Sen kimsin de o beyinde akıl almaz yaralar açıyorsun! Ne hakkın var senin ne!
Kadına şiddetin bu kadar yayılmasının nedeni bence özentilik.. İnsanlar başkalarından görüyor, "bak bunun karısı, kapanmış oturmuş yerinde, evine çocuğuna bakıyor." cümlelerinden çıkıyor bu kadar kavga.. 
Ama hiç kimse düşünmüyor.. Geldi polisler bu kadını aldı, adama sözde 'söz' verdirttiler sonra da evde ikisini bırakıp gittiler.. Ya sonrası? O adam akıllanacak mı? Kim bilir karısını polisler gördü diye daha ne kadar dövecek, linç edecek..
Peki ya dövülen o 'kadın'? Bedenindeki yaralar birgün kuruyacak belki, kanaması duracak, boynundaki morluklar silinecek, dişlerini yaptıracak, darbeleri azaltacak.. Beynine ne yapacak? Hafızasından hayatı boyunca silinmeyecek o dövüş sahneleri, "ben nasıl bu adamla evlendim?" acısı ne olacak?
......
Vardır birkaçımızda bu düşünce.. "Kıskanıyorum ben, demek ki erkeğim, seviyorum. Sevgilime/eşime istediğimi yaparım, benden başkasıyla değil konuşmak göz teması bile kurmayacak! Çünkü ben erkeğim, kadınımın üzerinde söz sahibiyim! Ben demeden yanından erkek kuş bile uçmayacak!" 
İnsan sevdiğine değil zarar vermek, lan üzemez bile.. Gözyaşına kurban olduğum diye sever, acılarını ben yaşayayım der.. Gidip dövmez, beyninde ve vücudunda yaralar açmaz.. Başkalarına gösteriş olsun diye kıskançlık yapmaz, lan kadına el mi kalkar!!
Kadın olmasa ben sen biz siz olmayacaktık bi kere.. Kadın olmasa biz uyurken evladımıza bakan olmayacaktı.. Biz hasta olduğumuzda ortada koşturan biri olmayacaktı.. Bizi gülümseten, yeri geldiğinde heyecanlandıran birisi olmayacaktı.. 
......
Şiddetten ölen kadınların haberlerini duydukça gözlerim doluyor, böyle insanlar nasıl olur diye düşünüyorum.. Nasıl yapar diyorum, hiç mi sevgilisini/eşini düşünmez diyorum.. Nasıl eline silah alıp da vurur diyorum, testereyle nasıl keser sonra saklanır diyorum..
Bu yazıyı okuyan, eğer sen de kıskançlık yüzünden ya da başka bir sebepten bi kadına el kaldırıyorsan inşallah o elin kırılır.. 
......
Türkiye'de kadına verilen değer.. 
Pardon bakar mısınız..
Öyle bir şey var mı?

1 yorum:

  1. Tebrik ediyorum, güzel yazmışsın ve keşke herkes senin gibi düşünse :(

    YanıtlaSil